Het begint al weer wat te kriebelen: de lente komt er bijna aan en dat betekent eindelijk weer wat zaaien in de tuin. 
Ik maak elk jaar een plan aan de hand van de zaden die ik heb. Inmiddels heb ik al een hele zadenverzameling en moet ik eerst weer uitzoeken welke ik nog kan gebruiken of wat ik er nog bij wil gaan kopen.
Hier zie je de lijst van zaden die ik in 2 moestuinbakken ga zaaien gedurende het jaar. Een aantal zaden kunnen inmiddels gezaaid worden in de bakken. Daarnaast kan er ook binnen alvast wat voorbereid worden, door voor te zaaien. Een aantal in de woonkamer en een aantal in een koelere slaapkamer.

Rucola
Ik heb een wilde rucola en die zaait zich ieder jaar, dus ik ga er vanuit dat hij nu ook weer opkomt en niet al te veel zaden in de andere vakken heeft gezaaid. Je kan de rucola continu oogsten. In de zomer kon ik iedere week voldoende oogsten om rucola pesto te maken. 

Courgette
Vorig jaar was dit een mislukking en dat terwijl een courgette een hele gemakkelijke plant is. In de zomer haal je hier wekelijks 1-2 courgettes af. Ik ga dit jaar voor 2 soorten, een gele en een normale groene.


Wortels
Wortels mogen niet ontbreken in de tuin. Een verse wortel uit de tuin is heerlijk en ook ideaal voor de basis van een goede bouillon. 
Er zijn verschillende soorten wortels en ik heb een zomerwortel. 

Uien
Deze zijn ideaal naast wortels omdat ze zorgen dat de wortelvlieg wegblijft. Je kunt zelf uien zaaien, maar dat worden dat plantuien die je pas het volgende jaar kunt oogsten. Ik moet nog plantuien kopen, maar ik denk dat ik voor sjalotten ga. 

Sla
Ik heb ieder jaar verschillende soorten sla in mijn bakken staan. Rucola en veldsla zijn van een andere plantenfamilie dus die kunnen ook mooi naast de andere sla. Ik heb ijsbergsla, eikenbladsla, rode kropsla en een Italiaanse slamix. 

Venkel
Vorig jaar niet zo’n succes, maar waarschijnlijk niet op het juiste moment gezaaid. Hopelijk dit jaar beter.

Radijs
Ieder jaar staat er radijs in mijn tuin met wisselende resultaten. Ik heb nu zaden in een zaadlint, waardoor de afstand precies goed is en nu maar hopen dat het weer meewerkt.

Snijbiet
Een groente die je eigenlijk nooit in de winkel ziet. Eén van de vergeten groenten. Het is een prachtige plant waarvan je het blad en de stengel eet. Hij wordt ook wel warmoes genoemd. Ik heb twee soorten een regenboog en een witte.

Peultjes
Een hele gemakkelijke groente en in de winkel vaak prijzig. Een van de eerste groente die je kan oogsten. Peultjes hebben wel steun nodig, dus zorg voor stokken of gaas waar de plant bij op kan klimmen.

Prei
Ik heb een wintersoort zodat ik in de winter, als er bijna niets meer groeit nog van kan eten. Ook nu heb ik nog een aantal staan. 

Chinese kool
Hier heb ik ook wisselden resultaten mee gehad. Ik heb 2 jaar geleden een aantal gezaaid, waarschijnlijk was het te koud en zijn ze doorgeschoten. Vorig jaar 4 plantjes gekocht. 2 planten gingen heel goed, de andere twee bleven achter. Dit jaar ga ik het weer met zaad proberen. 

Komkommer
Ook wisselende resultaten. Komkommer houdt van warmte en niet iedere zomer is het warm. Dit jaar ga ik ze in een geïmproviseerde kas  kweken. Hopelijk gaat dit beter.  

Dille
Nog nooit heb ik dille gezaaid, dus ik ben benieuwd. Dille ga ik combineren met het vak komkommer

Tomaat
Ieder jaar kweek ik tomaten. Vorig jaar in een plastic kas. Het plastic is nu stuk, dus ik ga met plexiglas een duurzamere oplossing zoeken. Ik heb zo’n twaalf soorten. Ze verschillen vooral in kleur, formaat en vorm. De Cherry tomaten gaan allemaal in potten. Dit ging vorig jaar ook prima. 

Basilicum
Bij iedere tomaat plant ik basilicum. Ook dit is weer een ideale combinatie. Heel veel planten die qua smaak bij elkaar passen doen het in de kweek ook goed samen. Ik ga 3 soorten kweken ( gewone, rode en en citroen). 

Andijvie
Vorig jaar in het najaar gezaaid, nu ga ik dat in het voorjaar al doen een half vak.

Broccoli
Een van mijn favoriete groente, maar ook weer wisselende resultaten afgelopen jaar. Het zijn allemaal mini broccoli’s geworden, maar wel heerlijk van smaak. 

Bietjes
Een gemakkelijke groente. Ik zaai twee soorten namelijk de gewone rode biet en een chioggia biet. Deze heeft een hele mooie ringen rood en wit. 

Koriander
Vorig jaar alleen in pot gezaaid, maar daar schoot het snel door. 3 jaar geleden in volle grond en dat ga ik nu ook weer doen, want het is mijn favoriete kruid. 

Goudsbloem
Een bloem die heel veel vlinders en bijen aantrekt, die ook weer goed zijn voor de andere planten. De oranje bloemblaadjes kun eten. Van de blaadjes wordt ook calendula zalf gemaakt.
Ik gebruik een half vak.

Lente ui
Ook een van mijn favoriete toevoegingen aan allerlei gerechten en salades. Ik ga dit jaar proberen om de week een rij te zaaien zodat er er voor langere tijd een oogst is.

Aubergine
Het is dat ik dit zo’n lekkere groente vind en daarom krijgt hij dit jaar nog een kans. Ik heb al meerdere jaren aubergine gezaaid zonder resultaat. Dit jaar komt hij waarschijnlijk in het kasje.

Chipilin
Het experiment van het jaar. Een plantjes uit Guatemala, familie van de peulvruchten. Je eet alleen het blas  als een soort spinazie. 

Als je nog te veel zaden over hebt en denkt ze niet de zaaien kun je ze nog altijd als kiemgroente gebruiken. Ik heb 2 jaar geleden tuinkers in de bak gehad, zelf het zaad geoogst en nu gebruik ik dat zaad als kiemgroente. Heerlijk verser groente midden in de winter. Ook kun je zaad, bijvoorbeeld venkel of koriander gebruiken om marinade of vleesrubs van te maken. Hieronder zie je een foto van een kruidenrub met Venkel voor Pulled Pork. Ga voor het recept naar de website van Pauline’s Keuken. Ik heb deze Pulled Pork ook gemaakt en hij is super lekker! 

close

Hé moestuinder, wat leuk dat je er bent

Meld je aan, om direct een mail te krijgen als er een nieuw blog bericht online is

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Geef een reactie