Albert Heijn heeft sinds 7 maart weer de moestuinactie. Bij aankoop van €15,- krijg je een gratis moestuinpotje. Op zich is het een mooie actie en dit jaar ook beter over nagedacht dan vorig jaar. Een aantal dingen vind ik jammer omdat er er vaak een grote kans op mislukking is, terwijl het helemaal niet zo moeilijk is. 
Je krijgt de potjes nu en vooral de kinderen willen dan ook gelijk beginnen. Helaas kun je met een aantal zaden beter wachten tot in april. Vorig jaar kreeg je ze overigens nog een een maand vroeger, dus dit is een verbetering. 
Ze hebben dit jaar ook beter nagedacht over de vorm van de potgrond. Vorig jaar was die rond en nu is hij vierkant. Hierdoor is het makkelijker om het in het potje te krijgen. 
Dit jaar is er in samenwerking met IVN een pagina waarop video’s  staan en ook vragen gesteld kunnen worden op de community pagina. Daarnaast is er een EHBM, eerste hulp bij moestuinieren. Hopelijk is het voor iedereen een succes. 
Ik geef wat tips over de zaden die dit jaar in de moestuinpotjes zitten.

Tip 1:
Zet de bijgeleverde potjes in een kweekkastje over maar er zelf een van bijvoorbeeld een championsbakje met plastic folie

Tip 2: 
Haal de zaadjes voorzichtig uit het papiertje. Doordat het papiertjes iets groter is dan het potjes is het ook lastig om het er in te passen. Er moet namelijk ook nog wat aarde overheen. Sommige papiertjes zitten heel veel zaden voor 1 zo’n klein potje. Als je ze er uit haalt kun je ze verdelen over verschillende potjes. 

Tip 3:
Pak het tere plantje bij het verspenen/verpotten niet bij de stengel vast maar bij een blaadjes. Ga voorzichtig te werk, want de plantjes zijn nog zwak. 

Tip 4:
Sommige zaden moeten niet te veel warmte hebben, maar wel genoeg licht. Een koele slaapkamer is ideaal voor de wat koudere kiemers en de woonkamer boven de verwarming is beter voor de warmte kiemers. 


Andijvie 
Zaai je vanaf maart voor in potjes, verpotten doe je zodra  er 4 of meer echte bladeren aan zitten.  De kiembladeren tellen niet mee. Zet de potjes op een koele plaats bijvoorbeeld de slaapkamer.
Augurk 
Je zaait ze voor in potjes vanaf half april. Het beste is om dit gelijk in een groter potje te doen. Augurk ontkiemt snel en groeit ook snel.Zet de augurk op een warme plaats. Vanaf half mei in de moestuin planten op een zonnige plek. 

Basilicum
 

Basilicum heeft het graag warm. Je zaait daarom pas vanaf eind maart en begin april voor in potjes, het liefst op een warme plek in de woonkamer of keuken in een klein kastje. Als de blaadjes wat groter zijn, verspeen je ze. Vanaf half mei zet je ze in de buurt van tomaten. 

Broccoli
 

Je zaait broccoli vanaf maart voor in potjes op een koude plaats. Vanaf april en mei kun je ze definitief een plekje geven in de moestuin.

Cherrytomaat
 

Tomaten zaai je voor in potjes vanaf half maart. Geef ze een warm plekje in de woonkamer of keuken en verspeen ze zodra ze hun echte blaadjes ontwikkelen. Stop het plantje zo diep mogelijk in de aarde dat alleen de blaadjes boven de grond blijven. De tomaat zal extra wortels maken.
Je plant tomaten pas vanaf half mei buiten

Courgette
Je zaait courgettes vanaf half april voor in een grote pot op een warme plaats, of vanaf mei meteen in de volle grond. Ze ontkiemen en groeien erg snel. Bij mij zaten er 2 zaden is, dus beter is ook om 2 potten te gebruiken. 


Doperwten

Dit zijn voorjaarsgroenten. Dat betekent dat je ze nu kunt zaaien. Ook zijn de scheuten erg lekker om te eten. Deze kun je zaaien op een koude plaats

Komkommer 
Komkommer zaai je vooraf in potjes vanaf half april net als de augurk en courgette en op een warme plaats.

Peterselie
 

Dit zaai je voor in potjes vanaf maart en april. Houd er rekening mee dat peterselie er 4 tot 5 weken over doet om te kiemen. Het duurt dus vrij lang

Radijs

Radijs is de ideale voorjaarsgroente. Je zaait vanaf februari tot april en mei, meteen in de volle grond of koude bak. Radijsjes hebben een hekel aan verplanten.

Rucola
 

Deze slasoort groeit ontzettend makkelijk. Je zaait vanaf maart voor in potjes op een koude plaats, of je zaait vanaf april meteen in de volle grond .

Rode biet
 

Bietjes kunnen vanaf april in de volle grond worden gezaaid, rode biet houdt ook niet zo van verplanten

Sla 

Je kunt sla voorzaaien in potjes vanaf maart, of op een beschut plekje meteen in de volle grond zaaien. Of je zaait ze in bakken en potten, dan kun je ze zelfs op je balkon of terras oogsten.

Sperzieboon

Voorzaaien vanaf eind april in potjes, of meteen in de volle grond vanaf 15 mei. Bonen zijn vorstgevoelig en kunnen daarom pas dan worden gezaaid.

Spinazie 

Spinazie zaai je vanaf maart, meteen in de moestuin – op een beschutte plek. Spinazie is niet gevoelig voor kou

Tijm 
Deze kruid zaai je vanaf maart en april voor in potjes, om ze daarna te verspenen en een plekje te geven in de kruidentuin  of in een pot.

Tuinkers

Deze kiemgroente kan bijna het hele jaar rond worden gezaaid. Je zaait dan in bakjes of in speciale kiemgroente potjes . Na een week heb je heerlijke kiemgroente. 

Venkel

Venkel moet vroeg worden gezaaid. Je zaait ze het best vanaf maart en april, om ze te oogsten voor 21 juni. Ben je te laat, zal de plant doorschieten


Watermeloen 
Deze heerlijke meloen zaai je vanaf april en half april voor in potjes op een warme plaats. Dit is een plant die veel ruimte en zon en warmte nodig heeft. Niet echt een gemakkelijke plant. Zaai ze ook gelijk in een grote pot om het later te verspenen.

Wortel Zomerwortelen zaai je vanaf maart en april, meteen in de volle grond. Wortels worden niet graag verplant.

close

Hé moestuinder, wat leuk dat je er bent

Meld je aan, om direct een mail te krijgen als er een nieuw blog bericht online is

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Geef een reactie