Peperoogst verwerken

Wat is het toch een fantastisch peper jaar. Ik heb nog nooit zo vroeg, zo veel pepers al kunnen oogsten. Het zal er ook aan liggen dat ik veel meer annuums heb dan andere jaren, want die oogst je nu eenmaal sneller. Het ziet er zo mooi uit, een peperplant vol met pepers. Ik vind het ook haast jammer om ze er af te halen. Als je ze er af haalt, stimuleer je de plant om weer meer pepers te vormen. De energie kan zo weer naar de nieuwe bloemen en pepers. Een aantal van mijn pepers begonnen al aan de plant te drogen. Dit weekend heb ik de peperoogst op verschillende manieren verwerkt. In deze blog laat ik jullie een aantal van mijn recepten zien.

Ingemaakte pepers
Jalapeño pepers, maar ook heel veel andere soorten pepers lenen zich er erg goed voor om in te maken. Ik heb de Peperocini en de Jalapeño gebruikt. Beide pepers heb ik zowel rood als groen geoogst. Dat geeft ook een mooie kleurcombinatie in de potten. Je snijdt de pepers in ringetjes. Dit heb ik gemengd met wat andere groente zoals reepjes kool, ui en wortel. Je kunt hiervoor ook heel goed bloemkool roosjes gebruiken. Ik heb de potjes gevuld met de mengsels. In een pan heb ik 2/3 azijn met 1/3 water gemengd met inmaakkruiden uit Hongarije samen met wat suiker en zout. De kruiden bestaan ook mosterd- en korianderzaden met wat laurier. Dit heb ik ik laten koken. Dan vul ik de potjes met dit mengsel. Goed afsluiten en op de kop laten afkoelen. 

Jalapeño poppers.
Een heerlijk hapje voor bij de borrel zijn Jalapeño poppers. Een heerlijke pittige bite. Ik gebruik een wat mildere variant de Jalapeño TAM . Deze is hiervoor erg geschikt. Je snijdt de peper doormidden en haalt de zaadjes uit de peper en vult deze met roomkaas. Daarna omwikkel je ze in ontbijtspek. Ik heb ze dit weekend op de Cobb barbecue klaar gemaakt, maar ze kunnen ook in de oven. Een andere variant hierop is: de peper insnijden, je laat hem dus heel. Je haalt de zaden eruit, vult hem ook weer met roomkaas en dan paneren met meel, ei en panko of paneermeel. Je frituurt de pepers dan in olie. 

Hete sauzen
Ik ben ook gek op hete sauzen. Meestal maak ik ze met tomaat, uit en knoflook. Maar pepers, en dan vooral de aromatische pepers gaan super goed met fruit. Eerder maakte ik ze al met ananas en mango. Deze keer met perzikken en nectarines. Mijn ouders hebben deze bomen in de kas, dus een flink aantal kilo’s gekregen. Hier heb ik heerlijk jam van gemaakt, maar ook een hete saus. Niets anders dan een handje Scotch Bonnet pepers met 4 vruchten pureren en aan de kook brengen, dan nog wat citroenzuur ofazijn er bij en klaar!

Drogen 
Andere jaren heb veel pepers gedroogd in de mijn droogmachine. Alleen in merk dat in deze gedroogde pepers niet heel veel gebruik, behalve mijn soorten uit Guatemala. Ik ben ze dan ook beetje bij beetje aan het vermalen tot chili poeder. Ik heb nu Kalosca Pepers en die gebruik ik ook om poeder van te maken. Dit is niet een hete soort, maar hier wordt de Hongaarse paprika poeder ook van gemaakt. De eerste pepers zijn nu klaar. Omdat het zo mooi droog weer is, gaan deze eerst gewoon drogen in de zon. Later kunnen ze altijd nog wel in de droger. 
 

close

Hé moestuinder, wat leuk dat je er bent

Meld je aan, om direct een mail te krijgen als er een nieuw blog bericht online is

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Geef een reactie