We zijn vandaag al weer een maand in de meteorologische herfst. Gelukkig hebben we vorige week nog een paar mooie dagen gehad, want een echte nazomer hebben we niet gehad. Erg jammer, want dat is toch altijd nog even genieten. Heerlijk aan het eind van de middag nog even in de tuin zitten. Helaas dit jaar niet, maar ondanks de regen en het slechte weer ben ik nog steeds aan het oogsten in mijn stadstuin. Ik ben echt verbaasd over sommige planten. En ook staan mijn tuin nog vol bloeiende planten en heel veel spinnen met enorme webben.  Er is dus nog genoeg nectar te vinden voor de bijen vlinder. Een aantal zonnebloemen staan nog in bloei en ook het groot kaasjes kruid gaat maar door. Deze keer een update van hoe mijn tuin er nu bijstaat.

Pepers 
De pepers beginnen nu pas op gang te komen. Met name de hete soorten zoals de Chinense. Dit jaar zijn het niet geweldig grote planten, maar geven toch een aantal mooie pepers die ik verwerk in onder andere mijn hete sauzen. Er zijn ook nog een aantal pepers die volop in bloei staan. Met name mijn Chile Loco zit nog vol mooie paarse bloemen. Ik vind het echt een prachtige peperplant met harige bladeren en ook best wel trots dat hij na 3 jaar eindelijk vruchten geeft. Ik ben eigenlijk te voorzichtig geweest en hem altijd binnen gehouden en juist deze plant kan wel wat meer kou hebben. Deze blijft voorlopig dan ook nog buiten staan. 

Tomaten
Het is echt ongelofelijk, maar ik heb nog steeds tomaten in de buitenlucht staan. Ze staan onder een afdak en hebben hebben geen enkel teken van de tomatenschimmel. Het duurt wel tot ze kleuren, maar dat doen ze nog steeds. Zodra ze wat meer kleur hebben komen ze in de vensterbank om nog wat verder de kleuren. Ze zijn iets minder zoet, dan in de zomer. Dit komt om dat er minder zonlicht is. Volgend jaar krijgen ze dus zeker weer een afdak. Van alle soorten hebben ik inmiddels zaad gefermenteerd en liggen de zaden nu te drogen. Wil je wat van mijn soorten bekijken, lees dan mijn vorige blog hierover.  

Fruit
Dit jaar vanwege de nachtvorst in het voorjaar, heb ik minder appels, maar oh zo lekker. Dat vonden de pissebedden ook, want die waren inmiddels aan een paar begonnen met eten. Weet iemand wat je hier aan kan doen? Het waren toch nog zo’n 10 appels waarbij sommigen rond de 400-500 gram wogen. 
Bij thuiskomst na de vakantie bleek de framboos redelijk opgegeten door de rupsen, maar nu komen er toch weer frambozen aan. Hopelijk nog heel veel. Ik kan me herinneren dat ik vorig jaar tot november heb kunnen eten. Naast frambozen hangen er ook weer een paar aardbeien aan de plant. Wat een weelde!

Groente
Ook in de moestuinbakken heb ik nog volop kunnen oogsten. De komkommerplant zag er niet meer zo mooi uit, maar er hing nog wel een heerlijke komkommer aan. De laatste maar die is wel extra lekker. 
Ik kweek nu voor het vierde jaar snijbiet en dit is toch wel een aanrader. Bijna het hele jaar heb ik prachtige bladeren kunnen oogsten en nu dan ook weer. Ik gebruik het in soepen, in een omelet en van de week een heerlijke curry gemaakt met kikkererwten. 
Ook de bietjes waren oogstklaar. Deze heb ik niet zelf gezaaid omdat het dit niet lukte of omdat ze werden opgegeten door slakken. Ik heb een aantal plantjes gekocht en die deden het prima. Heerlijke zoete aardse smaak. Er staan nu nog een portie om later te worden gegeten. Iets wat ik ook bijna ieder jaar in deze periode maak is Pesto van de bladeren van de oostindische kers. Echt heerlijk met noten, eigen knoflook, kaas en olie.

Zaaien/planten
Je kunt nu nog steeds wat zaaien zoals radijs en ook sla soorten. Ik ga nu nog veldsla zaaien, want dat groeit prima in de winter. Ook is het nu weer tijd op de knoflook de planten. Knoflook heeft minimaal 2 maanden kou nodig om een goede bol te vormen. . Wat zaaien jullie nog in deze periode? 
 

 

close

Hé moestuinder, wat leuk dat je er bent

Meld je aan, om direct een mail te krijgen als er een nieuw blog bericht online is

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Geef een reactie