Je haalt eten uit je moestuin, dus moet je je moestuin ook voeden.Dit kan op verschillende manieren. Iedere plant gebruikt andere voedingsstoffen. Je eet namelijk ook van iedere plant een andere deel op. Neem bijvoorbeeld wortels, spinazie of tomaten. Bij de eerste eet je de wortel, bij de tweede het blad en bij de derde de vrucht. Door ieder jaar te werken met rotatie voorkom je dat de grond uitgeput raakt.

Er zijn verschillende manieren om dit te doen. Als je een grote tuin hebt, elk jaar een vak opschuiven met de soort groente. Als je net zoals ik werk met moestuinbakken kun je zorgen voor rijen die ieder jaar opschuiven. Ik zelf maak een planning met kleine puzzelstukjes ieder met een eigen kleur zodat ik weet welke planten familie van elkaar zijn. Deze komen dan niet achter  elkaar aan in 1 vak. 

Er is eigenlijk 1 plant die voedingsstoffen terugbrengt in de grond die weer goed ik voor andere planten. Dit zijn bonen. Zij halen stikstof uit de lucht  maken kleine bolletjes  met stikstof aan hun wortels. Vandaar dat ik mijn bonen dan ook planten bij mais en pompoenen omdat zij hiervan veel nodig hebben.

Compost
Compost is de voeding voor de tuin. Ik haal altijd wat zakken bij de gemeente. Zo is er een landelijk compostdag  je kunt dan gratis compost halen. Hier in Groningen is dat altijd op goede vrijdag en de zaterdag erna vanwege de bloemetjesmarkt.

Daarnaast maak ik ook compost. Ik heb een compostvat in mijn tuin staan waar al mijn groente, fruit en tuinafval in gaat. Ik probeer dit ook zo gevarieerd mogelijk te vullen zodat er een goede compost ontstaan. Er zijn ook mogelijkheden voor kleinere ruimtes of op balkon zoals een wormenbak.
Niet alle “groen” kan in je compostbak. Zo kunnen snijafval van groente en fruit, koffiefilters met koffie, eierschalen, grasmaaisel en snoeiafval prima op de compostbult. Je wisselt groene stoffen af met bruine stoffen Wat je niet moet composteren zijn zieke planten, onkruid met zaden, gekookte groente, vlees of kattenbakvulling. Wat ik ook niet in het compostvat doe zijn de zaden van paprika’s en pompoenen, omdat deze vaak gaan kiemen. 

Meststoffen
Je hebt bij de verschillende tuincentra ook een keur aan meststoffen te koop. Ze bestaan uit allerlei letters en voor iedere plantensoort is er wel wat te koop. In de blog van Diana’s mooie moestuin heeft ze de verschillende stoffen mooi uitgelicht. De belangrijkste 3 elementen zijn Stikstof(N), Fosfaat(P) en Kalium (K). Op de meeste verpakking zie dan ook die 3 letters staan en in welke verhouding. Door naar je plant te kijken kun je zien welke stoffen je plant mist en welke je dan moet aanvullen om een gezonde plant te krijgen. Een gezonde sterke plant is ook minder vatbaar voor luizen zoals je in mijn vorige blog kon lezen. 

Noekepoekesap
Voor mijn pepers heb ik op het peperforum een huisgemaakt middeltje gevonden wat super helpt bij pepers en tomaten maar ook voor rozen. De naam komt van de naam van de gebruiker die dit recept heeft bedacht. 

  • Bitterzout: 375 gram
  • Gekookt lauw water: 375 ml
  • Bier: 0,5 L
  • Koude koffie: 1 L
  • Ammonia: 187,5 ml 
  • 1 alka seltzer


Doe 375 ml  lauw water in pan met 375 gr bitterzout  en meng dit goed en  door dit langzaam  te verwarmen. Roeren totdat het bitterzout is opgelost. Afgekoeld doe je dit dan in een lege schone fles en los  je hierin de Alkaseltzer op. Dit meng je dan met het bier en vervolgens de koffie er bij en de ammonia.
Je hebt nu een oplossing die je 1 op 10 mengt met water. Schudden voor gebruik.

Bitterzout wordt ook wel Epsom zout of Magnesiumsulfaat genoemd en  kun je kopen bij de een drogist maar daar is het vrij duur. Daarnaast is het te koop bij Welkoop. Dit is in een grote zak, maar de rest kan je lekker gebruiken als badzout!

Wat geven jullie je planten allemaal te eten? Ik ben ook benieuwd naar de tips van jullie. Wat werkt er goed en wat minder goed. Kennen jullie ook nog meer huis-tuin-en-keuken-middeltjes?

close

Hé moestuinder, wat leuk dat je er bent

Meld je aan, om direct een mail te krijgen als er een nieuw blog bericht online is

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

2 reacties

  1. hoeveel alka zeltzer gebruik je?
    interessant mengsel trouwens

Geef een reactie