Zomer in de lente

Wat was het heerlijk weer afgelopen dagen.  Gewoon zomer in de lente.  Per dag zag je de planten groeien en bloeien.  Binnen een paar dagen van kale bomen naar blad.  En van knop naar bloem. Je  zou bijna vergeten dat dit weer niet normaal is in deze periode van het jaar.  Een paar weken geleden lagen we achter op het jaargemiddelde en nu al weer gelijk.  Wat ben ik ook blij want de vijg heeft het ook goed overleefd.  De eerste vijgen zijn zichtbaar en het blad strekt zich uit.  Een vijg kan prima hier in de zomer qua temperatuur en is vaak de temperatuur in de winter en dit dus overleefd.  April is een drukke maand qua zaaien en verplanten.  Genoeg te doen.  Deze week neem ik jullie mee met wat ik deze week heb gedaan

Zaaien

Afgelopen dagen heb ik niet stil gestaan met zaaien.  De warmte-minnende planten die snel groeien waren aan de beurt.  Vorige week heb ik komkommer,  courgette en mais gezaaid.  Deze staan binnen en gaan half mei naar buiten.  Gisteren waren de pompoenen aan de beurt.  Hier heb ik zelf geen plaats voor,  dus die komen in de moestuin van mijn ouders.  De Guatemalteekse planten kwamen ook aan de beurt: 2 soorten Miltomaten (tomatillo) en Chipilin.  Alle soorten amarant die ik heb verzameld in Guatemala, waren aan de beurt. Ik heb 6 soorten gezaaid. De gespruitte aardappels heb ik in grote potten gepoot. Als straks het loof boven komt, kan ik het steeds weer bedekken.

Naar buiten

van dit  mooie meer hebben de tomaten en pepers  ook genoten.  Ze mochten voor het eerst ook even naar buiten om al vast wat re wennen: afharden.  Voordat ze naar buiten gaan moeten deze planten wennen aan de zon,  wind en temperatuur.  Ze mogen de eerste dagen nog niet direct in de zon.  Ik heb ze een beschut plekje gegeven. Het duurt overigens nog tot half  mei voordat ze definitief naar buiten  gaan.

Oogsten

Ik ben ben al verschillende kruiden aan het oogsten.  De Italiaanse kruiden heb ik volledig gesnoeid, dus dat duurt nog even, maar de bieslook is helemaal oogstklaar. Eentje in de balkonbak  heeft zelfs al knoppen.  Weer heerlijke azijn van maken.  De daslook is ook al meerdere keren gebruikt en heeft zaailingen.  Ook deze bloemen gebruik ik voor azijn.  Ze geven allen niet zo’n mooie kleur als bieslook.  De in de herfst/winter gezaaide veldsla heb ik heerlijk gebruikt in een salade. Het zal niet la duren voordat ik meer sla en kon radijzen ga oogsten. 
close

Hé moestuinder, wat leuk dat je er bent

Meld je aan, om direct een mail te krijgen als er een nieuw blog bericht online is

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Geef een reactie